Agar
Agar
- Składniki: 100% agar
- Agar-agar to naturalny zagęstnik pochodzenia roślinnego
- Kraj pochodzenia surowca: Włochy
towar niedostępny



Agar
Agar-agar to naturalny zagęstnik pochodzenia roślinnego. Pozyskuje się go z wodorostów morskich – krasnorostów. Agar jest bezwonny i bezsmakowy, zawiera dużo manganu, magnezu, żelaza, wapnia, sodu i cynku. Żeluje kilka razy silniej niż żelatyna. W lodach, jogurtach występuje pod groźnie brzmiącą nazwą E-406. Stosowany jest w kuchni wegańskiej zamiast żelatyny.
Sposób przechowywania: Przechowywać w suchym i ciemnym miejscu, w miejscu niedostępnym dla małych dzieci.
Kraj pochodzenia: Włochy
Termin ważności: Wszystkie nasze produkty posiadają aktualny termin przydatności do spożycia i pochodzą z regularnych dostaw.
Każdy produkt posiada etykietę informującą o dacie przydatności do spożycia, kraju pochodzenia oraz jego składnikach.
Informacje o alergenach:
Na terenie zakładu wykorzystywane są: gorczyca, orzechy i nasiona sezamu.

Zastosowanie:
-
Charakterystyka:
- Forma: ciało stałe (proszek)
- Funkcja technologiczna agaru: zagęstnik, substancja żelująca, stabilizator i nośnik
- W kuchni molekularnej jest jednym z podstawowych składników.
- W diecie bezglutenowej używany jest ze względu na swoje właściwości zagęszczające.
- Wykorzystywany jest w produkcji zup w proszku, majonezów i sosów sałatkowych, mrożonych owoców, napojów, soków warzywnych oraz żywności niskokalorycznej.
- Agar rozpuszcza się w temperaturze powyżej 80 stopni Celsjusza, tężeje natomiast w 32-39 stopniach. Nie trzeba wkładać go do lodówki, ponieważ nie rozpuści się w temperaturze pokojowej.

Wartości odżywcze w 100g:
- Wartość energetyczna: 1411 kJ/ 336 kcal
- Tłuszcz, w tym: 0,3 g
- - kwasy tł. nasycone: 0,1 g
- Węglowodany, w tym: 73,2 g
- - cukry: 3 g
- Błonnik: 7,7 g
- Białko: 6,2 g
- Sól: 0,25 g

Opakowanie produktu:
Produkt pakowany jest w opakowanie typu "doypack" ze struną, co pozwala na zachowanie długiej świeżości, gdyż można takie opakowanie wielokrotnie otwierać i zamykać, a samo opakowanie jest trwałe - istotne podczas transportu.
- bardzo dobra wytrzymałość mechaniczna,
- solidne strunowe zamknięcie wielokrotnego użytku,
- wysoka barierowość, chroniąca produkty przed wpływem czynników zewnętrznych
- czytelna etykieta zawierająca termin przydatności do spożycia, wagę, numer partii i kraj pochodzenia danego produktu.
Nasze opakowania posiadają certyfikat PZH i są dopuszczone do kontaktu z żywnością.


Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.