Proszek do pieczenia
Proszek do pieczenia
- Składniki: substancje spulchniające, difosforan disodowy, wodorowęglan sodu, mąka pszenna
- Kraj pochodzenia: Polska
towar niedostępny
dodaj do przechowalniProszek do pieczenia
Proszek do pieczenia to substancja chemiczna, zwykle mieszanina soli kwasu węglowego i wodorowęglanu sodu lub potasu, która dodawana jest do ciasta lub ciastek w celu wypiętrzenia i rozszerzenia ciasta podczas pieczenia. Działa jako środek spulchniający, powodując wydzielanie dwutlenku węgla i powstawanie bąbelków powietrza, co sprawia, że wypieki stają się puszyste i lekkie.
Sposób przechowywania: Przechowywać w suchym i ciemnym miejscu, w miejscu niedostępnym dla małych dzieci.
Kraj pochodzenia: Polska
Termin ważności: Wszystkie nasze produkty posiadają aktualny termin przydatności do spożycia i pochodzą z regularnych dostaw.
Każdy produkt posiada etykietę informującą o dacie przydatności do spożycia, kraju pochodzenia oraz jego składnikach.
Informacje o alergenach:
Na terenie zakładu wykorzystywane są: gorczyca, orzechy i nasiona sezamu.
Zastosowanie:
Charakterystyka:
- Forma: ciało stałe (proszek)
Proszek do pieczenia ma kilka ważnych właściwości, które sprawiają, że jest często używany w pieczeniu:
- Spulchnia ciasto - proszek do pieczenia powoduje wytwarzanie dwutlenku węgla, co sprawia, że ciasto wypiętrza się i staje się puszyste.
- Zwiększa objętość - dzięki spulchnianiu ciasta, proszek do pieczenia zwiększa objętość wypieku.
- Neutralizuje kwasowość - proszek do pieczenia zawiera wodorowęglany, które neutralizują kwasowość w cieście, poprawiając smak wypieku.
- Poprawia kolor - proszek do pieczenia może poprawić kolor wypieku, zwłaszcza w przypadku wypieków zawierających dużo cukru, który może spalić się podczas pieczenia.
- Działa szybko - proszek do pieczenia zaczyna działać natychmiast po dodaniu do ciasta, dlatego ciasto powinno być pieczone zaraz po wymieszaniu składników.
Należy jednak pamiętać, że zbyt duża ilość proszku do pieczenia może mieć negatywny wpływ na smak i jakość wypieku, dlatego ważne jest przestrzeganie zaleconych proporcji.
Wartości odżywcze w 100g:
- Wartość energetyczna: 399 kJ/ 95 kcal
- Tłuszcz, w tym: 0,7 g
- - kwasy tł. nasycone: 0,1 g
- Węglowodany, w tym: 17 g
- - cukry: 0,1 g
- Błonnik: 2,9 g
- Białko: 3,6 g
- Sól: 43,5 g
Opakowanie produktu:
Produkt pakowany jest w opakowanie typu "doypack" ze struną, co pozwala na zachowanie długiej świeżości, gdyż można takie opakowanie wielokrotnie otwierać i zamykać, a samo opakowanie jest trwałe - istotne podczas transportu.
- bardzo dobra wytrzymałość mechaniczna,
- solidne strunowe zamknięcie wielokrotnego użytku,
- wysoka barierowość, chroniąca produkty przed wpływem czynników zewnętrznych
- czytelna etykieta zawierająca termin przydatności do spożycia, wagę, numer partii i kraj pochodzenia danego produktu.
Nasze opakowania posiadają certyfikat PZH i są dopuszczone do kontaktu z żywnością.
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.