Amarantus
Amarantus
- Składniki: amarantus
- Bogate źródło żelaza
- Kraj pochodzenia: Indie
towar niedostępny



Amarantus
Amarantus zwany także szarłatem (Amaranthus L.), to rodzaj roślin pochodzący z obszaru subtropikalnej Azji i Ameryki południowej. Przed odkryciem Ameryki, wraz z kukurydzą, fasolą i ziemniakami, stanowił podstawę pożywienia Inków, Majów i AztekówNaturalnie nie zawiera glutenu, dzięki czemu sprawdzi się w diecie osób chorujących na celiakię
Sposób przechowywania: Przechowywać w suchym i ciemnym miejscu, w miejscu niedostępnym dla małych dzieci.
Kraj pochodzenia: Indie
Termin ważności: Wszystkie nasze produkty posiadają aktualny termin przydatności do spożycia i pochodzą z regularnych dostaw.
Każdy produkt posiada etykietę informującą o dacie przydatności do spożycia, kraju pochodzenia oraz jego składnikach.

Zastosowanie:
Naturalnie nie zawiera glutenu, dzięki czemu sprawdzi się w wielu rodzajach diet
- ziarno amarantusa może być podstawą placków zbożowo-warzywnych oraz dodatkiem do potraw gotowanych i duszonych
- idealnie nadaje się jak dodatek do zapiekanek i ciast - ciastka z amarantusem są pożywne i bezglutenowe
- możemy wykorzystać go również do deserów poprzez gotowanie na mleku
Charakterystyka ziarna:
- Amarantus zawiera białko o doskonałym składzie aminokwasowym, lepszym nawet niż białko sojowe.
- Zawartość żelaza w nasionach amarantusa jest nawet 5-krotnie wyższa niż w pszenicy czy szpinaku.
- Zawiera najwięcej tłuszczu spośród roślin zbożowych, głównie kwas linolowy i oleinowy.
- Duża zawartość błonnika powoduje poprawę perystaltykę jelit i zapobiega zaparciom. Amarantus może być stosowany w diecie kobiet w ciąży oraz osób starszych i chorujących na niedokrwistość, dzięki zawartości łatwo przyswajalnego żelaza i wapnia.
- Zawiera skwalen, który wykazuje właściwości przeciwzapalne, przeciwbólowe i przeciwalergiczne przez co zwiększa odporność organizmu.
- Amarantus nie zawiera glutenu, dlatego może być stosowany w diecie osób chorujących na celiaklię oraz z nadwrażliwością i alergią na gluten.

Wartości odżywcze w 100g:
- Wartość odżywcza: 100g
- Wartość energetyczna: 1465 kJ / 350 kcal
- Tłuszcz: 52 g
- - w tym kwasy tł. nasycone: 1,7 g
- Węglowodany, w tym: 58 g
- - cukry: 1,4 g
- Błonnik: 5,5 g
- Białko: 12,2 g
- Sól: 0,04 g

Opakowanie produktu:
Produkt pakowany jest w opakowanie typu "doypack" ze struną, co pozwala na zachowanie długiej świeżości, gdyż można takie opakowanie wielokrotnie otwierać i zamykać, a samo opakowanie jest trwałe - istotne podczas transportu.
- bardzo dobra wytrzymałość mechaniczna,
- solidne strunowe zamknięcie wielokrotnego użytku,
- wysoka barierowość, chroniąca produkty przed wpływem czynników zewnętrznych
- czytelna etykieta zawierająca termin przydatności do spożycia, wagę, numer partii i kraj pochodzenia danego produktu.
Nasze opakowania posiadają certyfikat PZH i są dopuszczone do kontaktu z żywnością.

Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.