Curry
Curry
- Składniki: gorczyca, kurkuma, kozieradka, kolendra, mąka kukurydziana, sól spożywcza, kminek, kmin rzymski, czosnek, koper włoski, goździki, gałka muszkatołowa, cynamon, cząber, majeranek, tymianek, chilli, imbir, liść laurowy, pieprz czarny
- Ojczyzną curry są Indie, ale nie każdy wie, że jest to przyprawa do mięs stanowiąca mieszankę innych przypraw
- Kraj pochodzenia: Polska
towar niedostępny
dodaj do przechowalniCurry
Ojczyzną curry są Indie, ale nie każdy wie, że jest to przyprawa do mięs stanowiąca mieszankę innych przypraw, m. in. kolendry, kurkumy, kminu rzymskiego, czosnku, chili, gorczycy czarnej, cynamonu czy imbiru. Skład mieszanek różni się w zależności od receptury.
Sposób przechowywania: Przechowywać w suchym i ciemnym miejscu, w miejscu niedostępnym dla małych dzieci.
Kraj pochodzenia: Polska
Termin ważności: Wszystkie nasze produkty posiadają aktualny termin przydatności do spożycia i pochodzą z regularnych dostaw.
Każdy produkt posiada etykietę informującą o dacie przydatności do spożycia, kraju pochodzenia oraz jego składnikach.
Zastosowanie:
Zastosowanie w kuchni:
- stosuje się najczęściej do potraw mięsnych, zwłaszcza z drobiu, wieprzowiny i baraniny oraz do warzyw, ryb, jaj i owoców morza
- curry charakterystycznie barwi sporządzane potrawy na żółto- złocisty kolor. Ma wiele ciekawych zastosowań: możemy dodawać ją na przykład do ciasta naleśnikowego lub sosu cytrynowego.
- gdy do przyprawy curry dodamy olej lub klarowane masło, otrzymamy aromatyczną pastę curry. Przyprawę stosujemy w rozsądnych ilościach, ze względu na jej intensywny smak i aromat.
Zastosowanie w lecznictwie:
- spożywanie curry regularnie może być korzystne w prewencji nowotworów, zatrzymując ich rozwój w jednym z wczesnych etapów w momencie uszkodzenia DNA. Ponadto kurkumina zmniejsza ekspresję PSA w ludzkich komórkach raka prostaty
- curry jest doskonałym źródłem żelaza, jego zawartość w 100 g tej przyprawy prawie 2- krotnie przekracza dzienne zapotrzebowanie osoby dorosłej. Żelazo jest głównym składnikiem hemoglobiny uczestniczącej w transporcie tlenu
- ma korzystny wpływ na profil lipidowy, może obniżać stężenie cholesterolu we krwi, dzięki zawartości kozieradki. Ponadto, dzięki obecności kardamonu curry rozszerza naczynia krwionośne, zmniejsza napięcie w naczyniach krwionośnych, co prowadzi to obniżenia ciśnienia krwi, tym samym zmniejsza ryzyko wystąpienia zawałów serca i udarów mózgu.
Wartości odżywcze w 100g:
- Wartość odżywcza: 100g
- Wartość energetyczna: 1360 kJ / 325 kcal
- Tłuszcz: 14 g
- - w tym kwasy tł. nasycone: 1,6 g
- Węglowodany, w tym: 55,8 g
- - cukry: 2,7 g
- Błonnik: 53 g
- Białko: 14,3 g
- Sól: 0 g
Opakowanie produktu:
Produkt pakowany jest w opakowanie typu "doypack" ze struną, co pozwala na zachowanie długiej świeżości, gdyż można takie opakowanie wielokrotnie otwierać i zamykać, a samo opakowanie jest trwałe - istotne podczas transportu.
- bardzo dobra wytrzymałość mechaniczna,
- solidne strunowe zamknięcie wielokrotnego użytku,
- wysoka barierowość, chroniąca produkty przed wpływem czynników zewnętrznych
- czytelna etykieta zawierająca termin przydatności do spożycia, wagę, numer partii i kraj pochodzenia danego produktu.
Nasze opakowania posiadają certyfikat PZH i są dopuszczone do kontaktu z żywnością.
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.