Cynamon mielony
Cynamon mielony
- Składniki: cynamon mielony
- Cynamon mielony posiada słodkawo-korzenny, lekko piekący smak
- Kraj pochodzenia: Wietnam / Indonezja
towar niedostępny
dodaj do przechowalniCynamon mielony
Cynamon, czyli zmielona kora cynamonowca (Cinnamonum cassia), który pierwotnie występował tylko we wschodniej i północno-wschodniej Azji. Od wieków stanowi jedną z podstaw medycyny naturalnej. Już 2700 lat p.n.e. znalazła się wzmianka o cynamonie i jego właściwościach rozgrzewających w chińskiej księdze zielarskiej. Cynamon mielony posiada słodkawo-korzenny, lekko piekący smak oraz charakterystyczny, intensywny zapach i rdzawy kolor.
Sposób przechowywania: Przechowywać w suchym i ciemnym miejscu, w miejscu niedostępnym dla małych dzieci.
Kraj pochodzenia: Wietnam
Termin ważności: Wszystkie nasze produkty posiadają aktualny termin przydatności do spożycia i pochodzą z regularnych dostaw.
Każdy produkt posiada etykietę informującą o dacie przydatności do spożycia, kraju pochodzenia oraz jego składnikach.
Zastosowanie:
- używany jest do przyprawiania potraw słodkich z ryżu, pieczonych jabłek oraz ciast
- wykorzystywany jest jako dodatek do kompotów, marmolad, dżemów, kawy, herbaty, gorącego kakao
- dodaję się go do wina grzanego, ponczu, nalewek, drinków
- niewielkie ilości cynamonu służą do aromatyzowania gulaszu, baraniny, gotowanych ryb i szynki
Cynamon znalazł zastosowanie nie tylko w kuchni, lecz także kosmetyce i lecznictwie, ponieważ jest to skarbnica licznych substancji zdrowotnych tzn.: aldehyd cynamonowy, epikatechina itd.
- należy do grupy termogeników, czyli substancji przyspieszających przemianę materii i spalanie tłuszczu
- działa przeciwmiażdżycowo, obniżając poziom glukozy, trójglicerydów oraz frakcji LDL i całkowitego cholesterolu w surowicy krwi, dzięki zawartym z nim przeciwutleniaczom
- może obniżyć ryzyko chorób serca, cukrzycy, bo uwrażliwia tkanki na insulinę, pomagając regulować gospodarkę węglowodanową w organizmie
- ma działanie przeciwwirusowe i antybakteryjne oraz hamuje wzrost chorobotwórczych pleśni i drożdżaków, dzięki aldehydowi cynamonowemu
- może być stosowany jako środek pomocniczy w leczeniu przeziębień, zakażeń dróg oddechowych i grypy
- wykazuje działanie antyoksydacyjne, pomaga zwalczać wolne rodniki w organizmie, opóźnia proces starzenia
- jest składnikiem mieszanek ziołowych oraz maści rozgrzewających, stosowanych w bólach reumatycznych
- zawarte w nim aldehydy i kwas cynamonowy mają silne działanie przeciwbakteryjne, co jest niezmiernie ważne przy pielęgnacji cery tłustej i w walce z trądzikiem. Likwidują ropne wypryski, rozjaśniają cerę, zapobiegają plamom trądzikowym, łagodzą przebarwienia. Przyśpieszają eliminację toksyny ze skóry.
- związki fenolowe cynamonowca to również naturalne filtry dla promieni UV oraz wymiatacze wolnych rodników i nadtlenków
Wartości odżywcze w 100g:
- Wartość odżywcza: 100g
- Wartość energetyczna: 1034 kJ/ 247 kcal
- Tłuszcz: 1,2 g
- - w tym kwasy tł. nasycone: 0,3 g
- Węglowodany, w tym: 80,6 g
- - cukry: 2,2 g
- Błonnik: 53,1 g
- Białko: 4 g
- Sól: 0 g
Opakowanie produktu:
Produkt pakowany jest w opakowanie typu "doypack" ze struną, co pozwala na zachowanie długiej świeżości, gdyż można takie opakowanie wielokrotnie otwierać i zamykać, a samo opakowanie jest trwałe - istotne podczas transportu.
- bardzo dobra wytrzymałość mechaniczna,
- solidne strunowe zamknięcie wielokrotnego użytku,
- wysoka barierowość, chroniąca produkty przed wpływem czynników zewnętrznych
- czytelna etykieta zawierająca termin przydatności do spożycia, wagę, numer partii i kraj pochodzenia danego produktu.
Nasze opakowania posiadają certyfikat PZH i są dopuszczone do kontaktu z żywnością.
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.