Figi suszone
Figi suszone
- Składniki: figi suszone
- Produkt NATURALNY bez cukru, GMO czy SO2
- Kraj pochodzenia: Turcja
towar niedostępny
dodaj do przechowalniFigi suszone
Figa to owocostan rośliny zwanej figowcem pospolitym, w kształcie gruszkowatego, skórzastego worka z bardzo ciasnym otworem. Istnieją odmiany od zielonych i brązowych po purpurowe i czarne. W starożytnym Babilonie ścięcie drzewa figowego karane było śmiercią. Jest to rodzaj tych owoców, która w postaci suszonej zawiera więcej składników odżywczych aniżeli świeżo zerwane. Figi stosunkowo łatwo ulegają fermentacji, co można także dobrze wykorzystać ;)
Dawkowanie: Figi suszone, ze względu na swoje właściwości, powinny znaleźć się diecie osób w każdym wieku. Spożywać je można w różnej formie. Zaleca się, by jedna porcja zawierała 2-3 owoce figi i była stosowana:
- jako zdrowa i pożywna przekąska wspierająca prawidłową pracę mózgu
- jako dodatek do deserów, sałatek i sosów,
- dodatek do kremów orzechowych i ciast
Sposób przechowywania: Przechowywać w suchym i ciemnym miejscu, w miejscu niedostępnym dla małych dzieci.
Kraj pochodzenia: Turcja
Termin ważności: Wszystkie nasze produkty posiadają aktualny termin przydatności do spożycia i pochodzą z regularnych dostaw.
Każdy produkt posiada etykietę informującą o dacie przydatności do spożycia, kraju pochodzenia oraz jego składnikach.
Zastosowanie:
Zastosowanie w kuchni:
- Figi idealnie nadają się na składnik konfitur, marmolad i dżemów.
- Można z nich także przygotować pyszny kompot.
- Stanowią bardzo dobrą przekąskę i alternatywę dla niezdrowych chipsów i batonów.
- Idealnie nadają się do odbudowy energii po intensywnym wysiłku fizycznym ze względu na wysoką zawartość cukrów prostych łatwo przyswajalnych przez organizm.
- Stosunkowo łatwo ulegają fermentacji co sprzyja wytwarzaniu z nich wina figowego, niezwykle popularnego w starożytnym Rzymie i Grecji
Charakterystyka:
- Suszone figi zawierają dużo cennego dla kości wapnia oraz są najlepszym źródłem błonnika spośród wszystkich suszonych owoców.
- Figi są wykorzystywane w medycynie naturalnej jako składnik pomocniczy w leczeniu schorzeń sercowo-naczyniowych i niedokrwistości.
- Figi pomagają przy zaparciach i bólach brzucha oraz działają przeczyszczająco.
- W obrębie Morza Śródziemnego popularna jest kawa figowa, która pomaga w leczeniu przeziębień i zakażeń gardła.
- Sok z fig stosowany jest w leczeniu anemii i aby wzmocnić serce z naczyniami wieńcowymi
Wartości odżywcze w 100g:
- Wartość energetyczna: 1231 kJ/ 290 kcal
- Tłuszcz, w tym: 1,2 g
- - kwasy tł. nasycone: 0,2 g
- Węglowodany, w tym: 65 g
- - cukry: 65 g
- Błonnik: 2,5 g
- Białko: 3,6 g
- Sól: 0,1 g
Opakowanie produktu:
Produkt pakowany jest w opakowanie typu "doypack" ze struną, co pozwala na zachowanie długiej świeżości, gdyż można takie opakowanie wielokrotnie otwierać i zamykać, a samo opakowanie jest trwałe - istotne podczas transportu.
- bardzo dobra wytrzymałość mechaniczna,
- solidne strunowe zamknięcie wielokrotnego użytku,
- wysoka barierowość, chroniąca produkty przed wpływem czynników zewnętrznych
- czytelna etykieta zawierająca termin przydatności do spożycia, wagę, numer partii i kraj pochodzenia danego produktu.
Nasze opakowania posiadają certyfikat PZH i są dopuszczone do kontaktu z żywnością.
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.