Kurkuma
Kurkuma
- Składniki: kurkuma
- Jej zadaniem jest obniżenie ciężkostrawności i pobudzenie układu trawiennego
- Kraj pochodzenia: Indie
towar niedostępny



Kurkuma
Kurkuma jest kłączem lub podziemną łodygą rośliny podobnej do imbiru Ostryża długiego (Curcuma longa L.) Jest starożytną przyprawą pochodzącą z Azji Południowo-Wschodniej, używaną od pradawnych czasów jako barwnik i przyprawa. Uprawiana jest głównie we Wschodnich Indiach, Chinach, Japonii, na Jawie i w Ameryce Środkowej. Kurkuma dzięki swoim właściwościom - zastosowanie odnalazła w medycynie naturalnej, kuchni oraz kosmetyce.
Sposób przechowywania: Przechowywać w suchym i ciemnym miejscu, w miejscu niedostępnym dla małych dzieci.
Kraj pochodzenia: Indie
Termin ważności: Wszystkie nasze produkty posiadają aktualny termin przydatności do spożycia i pochodzą z regularnych dostaw.
Każdy produkt posiada etykietę informującą o dacie przydatności do spożycia, kraju pochodzenia oraz jego składnikach.

Zastosowanie:
Zastosowanie w kuchni:
- dodawana jest do słodkich potraw nadając im charakterystyczny cierpki smak,
- stosowana do barwienia ryżu, makaronu i warzyw konserwowanych
- kurkumą przyprawia się potrawki z drobiu, ryb, ostre sosy, sałaty, owoce morza
- stosuję się do potraw z jaj sadzonych, omletów
- szerokie zastosowania w kuchni marokańskiej do przyprawiania mięs, zwłaszcza jagnięciny oraz dań z warzyw
- jest składnikiem mieszanki curry, zapewniając charakterystyczny żółty kolor.
- towarzyszy potrawom, w których głównym składnikiem są strączki – fasola, cieciorka czy soczewica. Jej zadaniem jest obniżenie ciężkostrawności tych dań, bo przyprawa pobudza układ trawienny,
- istotny składnik musztardy i sosu Worcestershire
- zamiennik szafranu - jednej z najdroższych przypraw świata.
Zastosowanie w lecznictwie:
- poleca się ją przy wielu infekcjach, ponieważ działa antybakteryjnie i przeciwzapalnie, a także rozkurczowo.
- posiada właściwości żółciopędne, dodatkowo pobudza wydzielanie enzymów trzustkowych, sekretyny oraz gastryny
- pomaga zapobiegać rozwojowi m.in.: miażdżycy oraz nadciśnieniu. Wpływa pozytywnie na cały układ krwionośny i limfatyczny.
- dzięki swoim cennym składnikom (m.in. kurkumina) ma działanie przeciwutleniające i przeciwzapalne - co może być przydatne w profilaktyce i leczeniu wielu nowotworów
- ze względu na swoje silne działanie przeciwzapalne, kurkuma może pomóc przy leczeniu zapalenia stawów
- zawiera tumeron - związek, który pobudza namnażanie i różnicowanie komórek nerwowych w mózgu oraz wspomaga pracę mózgu po chorobie lub urazie.
Cenny składni kurkumy tzn. kurkumina jest słabo przyswajalna po spożyciu. Rozwiązaniem jest przyjmowanie jej wraz z czarnym pieprzem, który zawiera piperynę, znacznie poprawiającą wchłanianie kurkuminy.
Przepis na pastę z kurkumy:
- 3-4 łyżki Kurkuma Naturherb
- 1 szklanka Wody
- ¼ łyżeczki pieprzu NaturHerb
- 1 łyżka naturalnego miodu Naturini
- ¼ łyżeczki Imbiru NaturHerb
Mieszankę gotujemy mieszając 5-8 min

Wartości odżywcze w 100g:
- Wartość odżywcza: 100g
- Wartość energetyczna: 1307 kJ / 312 kcal
- Tłuszcz: 10 g
- - w tym kwasy tł. nasycone: 3,1 g
- Węglowodany, w tym: 65 g
- - cukry: 3,2 g
- Błonnik: 21 g
- Białko: 8 g
- Sól: 0,3 g

Opakowanie produktu:
Produkt pakowany jest w opakowanie typu "doypack" ze struną, co pozwala na zachowanie długiej świeżości, gdyż można takie opakowanie wielokrotnie otwierać i zamykać, a samo opakowanie jest trwałe - istotne podczas transportu.
- bardzo dobra wytrzymałość mechaniczna,
- solidne strunowe zamknięcie wielokrotnego użytku,
- wysoka barierowość, chroniąca produkty przed wpływem czynników zewnętrznych
- czytelna etykieta zawierająca termin przydatności do spożycia, wagę, numer partii i kraj pochodzenia danego produktu.
Nasze opakowania posiadają certyfikat PZH i są dopuszczone do kontaktu z żywnością.


Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.