Olej rzepakowy
Olej rzepakowy
- Tłoczony na zimno w temperaturze poniżej 40° C
- Termin przydatności do spożycia to 6 miesięcy od daty wytłoczenia
- Nierafinowany, bez konserwantów i sztucznych barwników
- Świeży, tłoczony na bieżąco, na zamówienie
- Kraj pochodzenia nasion: Polska

towar niedostępny



Olej rzepakowy
Olej rzepakowy NaturOil tłoczymy na zamówienie ze starannie wyselekcjonowanych nasion rzepaku bezerukowego. Charakteryzuję się on wysoką zawartością cennych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych: Omega-3 (kwas linolenowy) i Omega-6 (kwas linolowy), Omega-9 (kwas oleinowy) i fitosterole, które wspomagają utrzymanie prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi i wzmacniają układ odpornościowy.Dzięki optymalnemu stosunkowi kwasów omega-6 do omega-3, olej rzepakowy zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwory. Ponadto ma najmniej nasyconych kwasów tłuszczowych spośród wszystkich znanych olei. Obfituje również w komplet witamin rozpuszczalnych w tłuszczach: witaminę E, witaminę K oraz prowitaminę A.

Zastosowanie:
Olej rzepakowy posiada złoty kolor i lekko ziołowy smak. Można stosować go jako dodatek do:
- pieczywa - zamiast masła lub margaryny, pyszny do maczania pieczywa
- sałatek i surówek - jako smaczny i zdrowy dressing lub składnik innych sosów
- twarogu i pasty twarogowej
- jogurtów, owocowo-warzywnych koktajli, porannej owsianki, płatków
- polewania gotowanych warzyw i letnich potraw: ryż, ziemniaki, ryby, fasolka, brokuły, kalafior, jako dodatek do zup

Dawkowanie:
Dawkowanie: Zalecane dzienne spożycie to ok. 2 łyżki dziennie przy diecie o obniżonej ilości kalorii. Przy normalnej diecie 3 łyżki. Ze względu na zawartość kwasów omega-3 dzieci i kobiety w ciąży powinny zwiększyć spożycie oleju rzepakowego.
- Wartość odżywcza: 100ml
- Wartość energetyczna: 3404 kJ/828 kcal
- Tłuszcz, w tym: 92 g
- - kwasy tł. jednonienasycone: 57 g
- - kwasy tł. wielonienasycone: 28 g
- - kwasy tł. nasycone: 7 g
- Węglowodany, w tym: 0 g
- - cukry: 0 g
- Białko: 0 g
- Sól: 0 g
Informacja dla alergików: może zawierać gorczycę, orzechy, gluten.

Zabezpieczenie podczas wysyłki:
Bądź EKO razem z NATURINI i wybieraj ekologicznie zapakowane oleje NaturOil:
• kiedy zaczynaliśmy dla Was tłoczyć nasze oleje, pakowaliśmy je w styropianowe termosy. Nie dawało nam to jednak spokoju, ponieważ styropian to ekologiczna bomba
• po ponad roku udało nam się stworzyć autorskie opakowania z trójwarstwowej tektury, które zapewniają równy poziom bezpieczeństwa i są w 100% ekologiczne
• oleje w naszych opakowaniach idealnie nadają się na prezent dla ukochanej osoby ;)
Najczęściej zadawane pytania
- Czy muszę olej trzymać w lodówce?
Jeżeli istnieje taka możliwość to staramy się trzymać olej w lodówce, w szczególności po otwarciu. Można także przechowywać go w zaciemnionym pomieszczeniu o temperaturze do 16 stopni.
- Dlaczego zakupiony olej ma tym razem inny kolor niż poprzednio ?
Naszej oleje nie sa filtrowane ani oczyszczane i przed ich spożyciem zalecamy wstrząśnięcie butelki ponieważ to w osadze na dnie znajduje się skarbnica minerałów. W sztuce tłoczenia oleji 90% produktu końcowego zależy od wykorzystanych ziaren. Dla przykładu zbiory czarnuszki w Indiach mają miejsce w wielu stanach dzielących setki kilometrów. Nasiona zebrane w górskim obszarze Punjabu będa dawały inny olej od tych zebranych w suchym, południowym stanie Tamil Nadu. Mimo różnicy w ilości osadu i intensywności smaku, właściwości oleju zawsze pozostaną takie same.
- Czy mogę łączyć ze sobą różne oleje ?
Zdecydowanie tak. Jest to świetny sposób na uzyskanie innego smaku i dodanie ekstra właściwości. Np. oleje z wiesiołka, ogórecznika lekarskiego i konopii jako jedne z nielicznych zawierają kwas GLA z grupy omega-6, którego tylko śladowe ilości zawiera olej z czarnuszki. W naszym sklepie znajdziesz także autorskie mixy - w szczeglności polecamy olej z czarnuszki i lnu złotego 50/50, który zawiera cenny tymochinon oraz mnóstwo kwasów omega-3 z lnu złotego. Prawdziwa bomba składników bioaktywnych
- Czy mogę olej spożywać po terminie ważności ?
Olej po oznaczonym terminie ważności nadal nadaje się do spożycia. Ze względu na naturalnie zachodzące procesy może mieć on inny smak, jednak jego właściwości pozostaną niezmienne.
- Jak podawać olej dziecku ?
Nasze dziewczynki, które można zobaczyc na zdjęciach w sklepie preferują olej (najczęściej lniany złoty lub z wiesiołka) bezpośrednio polany na ziemniaki bądź ryż. Jeżeli jedank olej ma wyrazisty smak jak np. olej z czarnuszki to polecamy spożywanie na łyżeczce z dodatkiem miodu
- Od jakiego wieku można podawać olej dzieciom ?
My zaczeliśmy regularnie podawać dzieciom oleje zimnotłoczone po ukończeniu 2 roku życia, jedank eksperci uważają, że dzieci można już oswajać z ich smakiem po ukończeniu 1 roku.


Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.