Pieprz cytrynowy
Pieprz cytrynowy
- Składniki: sól, cukier, pieprz czarny, czosnek, cebula, pasternak, skórka cytrynowa, regulator kwasowości: E330-kwasek cytrynowy, barwnik naturalny: ryboflawina
- Najlepsza mieszanka do przygotowania ryby
- Kraj pochodzenia: Polska
towar niedostępny
dodaj do przechowalniPieprz cytrynowy
Pieprz jest przyprawą wywodzącą się z Indii, ale rozpowszechnioną na całym świecie. Obok Indii głównymi producentami są Malezja, Indonezja i Brazylia. Zastosowań pieprzu jest mnóstwo. Dodaje się go prawie do wszystkiego (od nabiałów po każdy typ mięsa). Biały pieprz (uzyskiwany po uprzednim wymoczeniu, osuszeniu i otarciu pieprzu czarnego) jest łagodniejszy i wykorzystywany zwłaszcza w produkcji galaretek rybnych. Pieprz zielony (niedojrzałe owoce pieprzu czarnego trzymane np. w occie) znakomicie nadaje się do zup.
Wszystkie odmiany pieprzu są dostępne w naszym sklepie.
Sposób przechowywania: Przechowywać w suchym i ciemnym miejscu, w miejscu niedostępnym dla małych dzieci.
Kraj pochodzenia: Polska
Termin ważności: Wszystkie nasze produkty posiadają aktualny termin przydatności do spożycia i pochodzą z regularnych dostaw.
Każdy produkt posiada etykietę informującą o dacie przydatności do spożycia, kraju pochodzenia oraz jego składnikach.
Zastosowanie:
Zastosowanie w kuchni:
- pieprz cytrynowy jest popularnym dodatkiem do ryb i ziemniaków
- jest to stosunkowo przyprawa ostra, która ma charakter uniwersalny i może być stosowany do bardzo wielu rodzajów potraw.
- pieprzu w całości używa się do mięs, ryb, zup, sosów, bulionów oraz marynat. Ważne, aby dodać go na początku przyrządzania potrawy, dzięki czemu zdąży się wydobyć jego charakterystyczny, lekko palący smak
Zastosowanie w lecznictwie:
- właściwości zdrowotne pieprzu wynikają z zawartości piperyny - alkaloidu, który występuje w wierzchniej warstwie skórki pieprzu
- dzięki zawartości piperyny, pieprz zwiększa przyswajalność składników odżywczych, witamin i składników mineralnych co spowalnia proces powstawania nowych komórek tłuszczowych
- działa odkażająco i przeciwzapalnie na organizm
- piperyna jest także bardzo silnym antyoksydantem. Ma potencjalne działanie przeciwnowotworowe.
Wartości odżywcze w 100g:
- Wartość energetyczna: 861 kJ/ 203 kcal
- Tłuszcz, w tym: 0,4 g
- - kwasy tł. nasycone: 0,1 g
- Węglowodany, w tym: 46 g
- - cukry: 41 g
- Błonnik: 3,7 g
- Białko: 2,2 g
- Sól: 43 g
Opakowanie produktu:
Produkt pakowany jest w opakowanie typu "doypack" ze struną, co pozwala na zachowanie długiej świeżości, gdyż można takie opakowanie wielokrotnie otwierać i zamykać, a samo opakowanie jest trwałe - istotne podczas transportu.
- bardzo dobra wytrzymałość mechaniczna,
- solidne strunowe zamknięcie wielokrotnego użytku,
- wysoka barierowość, chroniąca produkty przed wpływem czynników zewnętrznych
- czytelna etykieta zawierająca termin przydatności do spożycia, wagę, numer partii i kraj pochodzenia danego produktu.
Nasze opakowania posiadają certyfikat PZH i są dopuszczone do kontaktu z żywnością.
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.