Goździki całe
Goździki całe
- Składniki: goździki
- Czy wiesz że popularne w każdej kuchni goździki to tak naprawdę nierozkwitłe i wysuszone pąki kwiatowe drzewa goździkowego?
- Kraj pochodzenia: Sri Lanka
towar niedostępny
dodaj do przechowalniGoździki
Czy wiesz że popularne w każdej kuchni goździki to tak naprawdę nierozkwitłe i wysuszone pąki kwiatowe drzewa goździkowego? Mają dość piekący smak a ich charakterystycznego zapachu nadaje im substancja zwana eugenolem. Głównym producentem goździków są państwa położone na wyspach Oceanu Spokojnego i Indyjskiego. Powszechne jest tam żucie lub ssanie goździków co odświeża oddech i łagodzi bóle zębów.
Sposób przechowywania: Przechowywać w suchym i ciemnym miejscu, w miejscu niedostępnym dla małych dzieci.
Kraj pochodzenia: Sri Lanka
Termin ważności: Wszystkie nasze produkty posiadają aktualny termin przydatności do spożycia i pochodzą z regularnych dostaw.
Każdy produkt posiada etykietę informującą o dacie przydatności do spożycia, kraju pochodzenia oraz jego składnikach.
Zastosowanie:
Zastosowanie w kuchni:
- W Polsce popularnym zastosowaniem całych goździków jest ich dodawanie do kompotów, grzanego wina i ponczów
- Można je także dodawać do sosów owocowych i mięsnych
- Stanowić mogą element marynaty wieprzowej lub dziczej
- Goździki mielone (także dostępne w naszym sklepie) dodaje się do potraw rybnych, spaghetti czy nawet pizzy.
- W okresie Bożego Narodzenia goździki mogą być dodawane do tradycyjnych ciast i wypieków
Charakterystyka:
- Goździki są stosowane w medycynie ludowej chińskiej oraz indyjskiej zwanej Ajurweda, w których używa się najczęściej olejku goździkowego jako środka przeciwbólowego (w szczególności na bóle zęba)
- Używane są jako środki wiatropędne w celu zwiększenia wydzielania kwasu solnego przez żołądek i do poprawy perystaltyki przewodu pokarmowego
- Zawarty w goździkach eugenol to substancja, która zmniejsza aktywność enzymów prowadzących do stanów zapalnych, hamuje rozwój infekcji drożdżowej, a nawet tempo rozwoju choroby nowotworowej
Wartości odżywcze w 100g:
- Wartość energetyczna: 1147 kJ/ 274 kcal
- Tłuszcz, w tym: 13 g
- - kwasy tł. nasycone: 4 g
- Węglowodany, w tym: 66 g
- - cukry: 2,4 g
- Błonnik: 33,9 g
- Białko: 6 g
- Sól: 0,04 g
Opakowanie produktu:
Produkt pakowany jest w opakowanie typu "doypack" ze struną, co pozwala na zachowanie długiej świeżości, gdyż można takie opakowanie wielokrotnie otwierać i zamykać, a samo opakowanie jest trwałe - istotne podczas transportu.
- bardzo dobra wytrzymałość mechaniczna,
- solidne strunowe zamknięcie wielokrotnego użytku,
- wysoka barierowość, chroniąca produkty przed wpływem czynników zewnętrznych
- czytelna etykieta zawierająca termin przydatności do spożycia, wagę, numer partii i kraj pochodzenia danego produktu.
Nasze opakowania posiadają certyfikat PZH i są dopuszczone do kontaktu z żywnością.
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.