Mak niebieski
Mak niebieski
- Składniki: mak niebieski
- Idealnie nadają się do tłoczenia oleju i prażenia
- Kraj pochodzenia: Francja / Czechy
towar niedostępny
dodaj do przechowalniMak niebieski
Mak (Papaver L.) to roślina oleista powszechnie występująca w Euroazji, Afryce i Ameryce Północnej w licznych odmianach sięgających liczby 100. Wiele z jego gatunków jest uprawianych jako rośliny ozdobne. Mak niebieski jest szeroko wykorzystywany w celach kulinarnych, a jego odmiana biała stanowi niezastąpiony składnik słynnych poznańskich rogali marcińskich, na które zapraszamy do naszego miasta ;)
POLECAMY rodzinę olei z maku niebieskiego marki NaturOil dostępną na naszych innych aukcjach.
Sposób przechowywania: Przechowywać w suchym i ciemnym miejscu, w miejscu niedostępnym dla małych dzieci.
Kraj pochodzenia: Francja / Czechy
Termin ważności: Wszystkie nasze produkty posiadają aktualny termin przydatności do spożycia i pochodzą z regularnych dostaw.
Każdy produkt posiada etykietę informującą o dacie przydatności do spożycia, kraju pochodzenia oraz jego składnikach.
Zastosowanie:
Zastosowanie:
- Mak niebieski ze względu na wysoką kaloryczność to świetny, zdrowy dodatek do przekąsek lub owsianki, który jest w szczególności polecany sportowcom i osobom aktywnym fizycznie
- Jako baza do świątecznych ciast i deserów
- Stanowi dobry dodatek do pieczywa
Charakterystyka:
- Osobom aktywnym fizycznie wysoka zawartość magnezu pozwoli zmniejszyć dolegliwe skurcze mięśni, a wysoka zawartość białka roślinnego pomoże w budowaniu tkanki mięśniowej
- Mak niebieski jest szczególnie bogaty w wapno oraz witaminy z grupy A, D, E oraz C
- Osobom z podwyższonym cholesterolem i cierpiącym na nadciśnienie zalecane jest regularne spożywanie maku
- Mak stanowi bogate źródło węglowodanów nieprzyswajalnych, czyli błonnika, który nie jest trawiony przez żołądek. Może być zatem dobrym środkiem na przeczyszczenie.
Wartości odżywcze w 100g:
- Wartość energetyczna: 2198 kJ / 525 kcal
- Tłuszcz: 41,5 g
- - w tym kwasy tł. nasycone: 4,5 g
- Węglowodany, w tym: 28,1 g
- - cukry: 3 g
- Błonnik: 19,6 g
- Białko: 17,9 g
- Sól: 0,04 g
Opakowanie produktu:
Produkt pakowany jest w opakowanie typu "doypack" ze struną, co pozwala na zachowanie długiej świeżości, gdyż można takie opakowanie wielokrotnie otwierać i zamykać, a samo opakowanie jest trwałe - istotne podczas transportu.
- bardzo dobra wytrzymałość mechaniczna,
- solidne strunowe zamknięcie wielokrotnego użytku,
- wysoka barierowość, chroniąca produkty przed wpływem czynników zewnętrznych
- czytelna etykieta zawierająca termin przydatności do spożycia, wagę, numer partii i kraj pochodzenia danego produktu.
Nasze opakowania posiadają certyfikat PZH i są dopuszczone do kontaktu z żywnością.
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.