Sezam biały
Sezam biały
- Składniki: sezam biały
- Niezastąpiony dodatek w kuchni azjatyckiej
- Idealnie nadają się do tłoczenia oleju i prażenia
- Kraj pochodzenia: Indie
towar niedostępny



Sezam biały
Sezam znano już w starożytnych Indiach, skąd powędrował na Bliski Wschód, do Afryki i pozostałych regionów Azji. W XVII jego zdrowotne działanie odkryto w Stanach Zjednoczonych. Obecnie sezam jest znany na całym świecie. Znalazł zastosowanie w lecznictwie, kosmetyce i kuchni, gdzie wykorzystuje się ziarna sezamu o różnych odmianach.
Olej sezamowy NaturOil posiada liczne właściwości lecznicze - dostępny także w naszej ofercie.
Sposób przechowywania: Przechowywać w suchym i ciemnym miejscu, w miejscu niedostępnym dla małych dzieci.
Kraj pochodzenia: Indie
Termin ważności: Wszystkie nasze produkty posiadają aktualny termin przydatności do spożycia i pochodzą z regularnych dostaw.
Każdy produkt posiada etykietę informującą o dacie przydatności do spożycia, kraju pochodzenia oraz jego składnikach.

Zastosowanie:
Charakterystyka:
- sezam łuskany stanowi doskonałe źródło takich substancji jak żelazo, wapń, cynk czy magnez.
- zawiera on w sobie również witaminy z grupy B, a także witaminę E oraz dużą ilość białka.
- zawiera lecytynę, która odpowiedzialna za poprawę pamięci oraz obniżanie poziomu złego cholesterolu w organizmie.
- sezam znany jest również z zawartości zdrowych tłuszczów. Z tego względu jest on wykorzystywany m.in. do produkcji oleju. Wypróbuj olej sezamowy dostępny na naszych aukcjach !!!
- sezam zawiera nisko cholesterolowe tłuszcze z grupy omega 3 i unikatowe substancje, takie jak sesamol i sesamolina, które są najlepszymi znanymi naturalnymi przeciwutleniaczami, spowalniającymi w organizmie procesy starzenia.
- sezam szczególnie wskazany jest w okresie dojrzewania, gdyż dostarcza egzogenne kwasy tłuszczowe, kwas linolowy i białka potrzebne organizmowi w okresie wzrostu
Zastosowanie:
- sezam posiada jednak nie tylko właściwości kulinarne, lecz także kosmetyczne. Doskonale wpływa bowiem na kondycję skóry
- jest on doskonałym dodatkiem do ciast, ciasteczek czy sałatek
- powszechnie stosowany jako składnik dań wegetariańskich
- niezbędny w kuchni azjatyckiej, a w szczególności japońskiej podczas przyrządzania sushi

Wartości odżywcze w 100g:
- Wartość odżywcza: 100g
- Wartość energetyczna: 2710 kJ / 565 kcal
- Tłuszcz: 60 g
- - w tym kwasy tł. nasycone: 6,7 g
- Węglowodany, w tym: 2,1 g
- - cukry: 1,6 g
- Błonnik: 7,9 g
- Białko: 23g
- Sól: 0,03 g

Opakowanie produktu:
Produkt pakowany jest w opakowanie typu "doypack" ze struną, co pozwala na zachowanie długiej świeżości, gdyż można takie opakowanie wielokrotnie otwierać i zamykać, a samo opakowanie jest trwałe - istotne podczas transportu.
- bardzo dobra wytrzymałość mechaniczna,
- solidne strunowe zamknięcie wielokrotnego użytku,
- wysoka barierowość, chroniąca produkty przed wpływem czynników zewnętrznych
- czytelna etykieta zawierająca termin przydatności do spożycia, wagę, numer partii i kraj pochodzenia danego produktu.
Nasze opakowania posiadają certyfikat PZH i są dopuszczone do kontaktu z żywnością.


Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.